Rezerwacja online

Dołącz do newslettera

Zapraszamy do obejrzenia filmu o Hotelu Robert's Port
Zobacz film
360 degrees

Zobacz nasz hotel na żywo. 

Szef Kuchni Poleca

Adam Reluga  Szef Kuchni

            Adam Reluga poleca


Pierogi z nadzieniem z mazurskich ryb
w sosie śmietanowo - maślanym

Ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 g masła (łyżka stołowa)

Nadzienie z mazurskich ryb:

  • 200 g filetów ze szczupaka
  • 200 g filetów z sandacza
  • 200 g filetów z okonia
  • 1 cebula
  • 5 g soli
  • 400 ml śmietany
  • 20 g masła (łyżka stołowa)
  • szczypta pieprzu cytrynowego

Sos śmietanowo - maślany:

  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 200 g masła
  • 1 cytryna
  • sól do smaku

Przygotowujemy nadzienie:
filety rybne i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim
cebulę, po czym wykładamy ją do miseczki.
Tak samo postępujemy z filetami, które doprawiamy
do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Łączymy powyższe składniki z łyżką śmietany
i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Czekamy, aż wystygnie.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi:
do mąki dodajemy sól, stopniowo dolewamy
ciepłe mleko i mieszając łączymy składniki.
Wyrabiamy do uzyskania jednolitej, elastycznej masy.
Ciasto wałkujemy na placek o gruobści 1 - 2 mm
i wykrawamy okręgi o średnicy ok. 9 cm,
nakładamy farsz i sklejamy brzegi, formując pierogi. Uformowane pierogi wkładamy do wrzącej
osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia na wierzch.

Na końcu sos śmietanowo - maślany:
najpierw mieszamy śmietanę kwaśną ze słodką
i gotujemy w głębokiej patelni na wolnym ogniu.
Dodajemy masło i sok z cytryny. Na końcu solimy.

Życzę miłego gotowania i smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Steki z polędwicy wieprzowej w szynce Serano

  • 180 g polędwicy wieprzowej oczyszczonej
  • 3 plastry podwędzanej szynki serano
  • 50 g sera gorgonzola
  • 50 ml śmietany 30%
  • 20 g suszonych pomidorów  
  • 100 g szparagów
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g marchewki ugotowanej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 20 g masła zwykłego
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Z polędwicy wieprzowej wykrajamy trzy równe steki,
solimy, pieprzymy i zawijamy każdy z osobna
w plastry szynki tak aby szynka nie wystawała
poza brzegi mięsa.

Zawinięte mięso obsmażamy z każdej strony
na rozgrzanym maśle klarowanym (proszę
się nie martwić masło się nie przypali,
ponieważ jest stworzone do smażenia)
po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
do 180⁰C na osiem minut – jeśli chcemy mieć
w środku mięso różowe a jeśli bardziej spieczone
to na 12 min.

Do mięsa przygotowujemy dodatki:
Ugotowane ziemniaki przerabiamy na puree
z dodatkiem masła, śmietany, soli i pieprzy.
Tak samo postępujemy z marchewką
przy czym do puree dodajemy trochę soku
z cytryny dla wyrazistości smaku.

Następnym dodatkiem są gotowane w osobnej
wodzie szparagi.

Na koniec do nadania całej potrawie uroku - sos.
Sos esencjonalny i aromatyczny z pleśniowego
włoskiego sera gorgonzola, który rozpuszczamy
w śmietanie dorzucając pokrojone w plasterki
suszone pomidory.

Po przygotowaniu dodatków i upieczeniu mięsa
pozostaje nam już tylko nakładanie na talerz
i zajadanie się.

Miłego pichcenia!

Pierogi z nadzieniem z mazurskich ryb w sosie maślano - śmietanowym   Steki z polędwicy wieprzowej w szynce Serano
Zobacz więcej
Zwiń

Rezerwuj +48 87 429 84 00

Hotel Robert’s Port
Stare Sady 4 11-730 Mikołajki, Polska
Tel.:+ 48 87 429 84 00 recepcja@hotel-port.pl

Dołącz do nas Wykonanie: PROFITROOM

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij