Hotel Robert's Port ****, Mikołajki
Идеальный семейный отель
Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej

Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej

Гарантия низкой цены!
03 Октябрь 2022
04 Октябрь 2022
  1. Идеальный семейный отель
  2. Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej
06. 2. 2020

Trudno przyrządzić pieczoną kaczkę w wyjątkowy sposób, tak by wydobyć z niej to, co dobrze znane i lubiane, a jednocześnie zaskoczyć kubki smakowe nowymi doznaniami. To jak mówienie o miłości, kiedy zdaje się, że już wszystko na ten temat zostało powiedziane. Zadanie, choć niełatwe, jest jednak możliwe. Zdolny i kreatywny twórca z pewnością wyjdzie obronną ręką, gdy sięga po tzw. „klasyka” i nadaje mu nowy charakter. Cieszymy się więc, że mamy szefa kuchni gotowego na takie wyzwania. Paweł Szydlik łączy mazurskie receptury z nowoczesnym podejściem do gotowania. Naszym zdaniem doskonale mu to wychodzi, ale nikt nie musi nam wierzyć na słowo. Efekty kulinarnej pasji i doświadczenia najlepiej ocenić osobiście. Serdecznie do tego zachęcamy!

Nowe smaki w Restauracji Żeglarskiej

Jak wiemy, rutyna nie służy związkom. To cichy, bardzo powolny, ale skuteczny zabójca niejednej relacji. Można to odnieść również do gotowania i radości z jedzenia.  Nie wolno dopuścić, by w kuchni zawitała szarość i... nuda. Pragniemy więc zmieniać, sprawdzać i odkrywać! Nowości to jakieś ryzyko, niepewność, lęk przed niepowodzeniem. Ale to także ogromna satysfakcja z podjęcia próby, niesamowita przygoda i niepohamowany zachwyt, gdy to „nowe” okaże się tak cudowne!

Regionalnie, naturalnie, smacznie

W menu Restauracji Żeglarskiej pojawiły się nowe dania, które ukazują nam regionalne, tradycyjne smaki w unowocześnionej formie. Jeśli masz ochotę poznać inne oblicza doskonale znanych potraw, to koniecznie zaplanuj wieczór w restauracji a’la carte Hotelu Robert’s Port. Nasz śledź, kurczak, dziczyzna lub zrazy mogą się okazać czymś wyśmienicie wykraczającym poza dotychczasowe doświadczenia z uwielbianymi daniami. Warto dodać, że wszystkie przyprawy i dodatki są naturalne. Paweł Szydlik ma własne receptury na aromatyczne oliwy, wykorzystuje swój susz i przetwarza jesienne dary natury na weki.

Odrobina Europy

Wśród potraw są te, w których bardziej czuć wpływy kuchni europejskiej. Nowa karta zawiera m.in. włoskie linguini z papryczką peperoni, pomidorami koktajlowymi, rukolą i czosnkiem. Nawet w tym daniu nie brakuje jednak akcentu mazurskiego – są to szyjki rakowe i ser regionalny. Weganom na pewno spodoba się sałata z kaszą bulgur i takimi dodatkami jak ciecierzyca, tofu, papryka, pestki dyni i słonecznika oraz dresing bazyliowy.

Troje wybranych bohaterów nowej karty

Mus z dziczyzny

– o wyjątkowym smaku tej przystawki decydują przede wszystkim wysokiej jakości produkty pochodzące z regionu. Mus przypominać ma francuskie smarowidło – pâté. Sezonowe dodatki to konfitura żurawinowa, dynia, emulsja z jarmużu i pietruszki.

Kaczka

– wolno pieczona we własnym tłuszczu, dzięki czemu zyskuje soczystość i kruchość. Sos to połączenie czekolady i demi glace, a więc bazy uzyskiwanej z kości wołowych – najpierw palonych, następnie gotowanych w wywarze warzywnym. Kaczce towarzyszy puree z czerwonej kapusty, ziemniak konfitowany i zblanszowana, młoda marchewka.

Zrazy z dzika

– przygotowywane zgodnie z tradycją na bazie lokalnych produktów. Kasza gryczana – najpierw prażona, następnie gotowana – doprawiona jest aromatycznym, wędzonym boczkiem i majerankiem. Dodatki to sos grzybowy i marynowany burak. Mazurski przepis przełamany jest chętnie wykorzystywanym we współczesnej gastronomii chipsem z topinamburu (zwanym inaczej słonecznikiem bulwiastym).

3 wybrane dania

 

Paweł Szydlik zapowiada jeszcze silniejszą fuzję smaków mazurskich i europejskich, a wszystko w oparciu o produkty od lokalnych producentów. Z niecierpliwością czekamy na sos holenderski i bezy przygotowane na bazie jajek z ekologicznych gospodarstw.

Serdecznie zapraszamy na kulinarny rejs w Restauracji Żeglarskiej codziennie w godz. 12:00 - 22:00. Pełne menu znaleźć można na stronie: https://www.hotel-port.pl/kuchnia/menu-restauracyjne.

mobile nav bg
посмотреть на карте

Для предоставления услуг на самом высоком уровне сайт использует файлы cookie, сохраненные в памяти браузера. Подробную информацию о целях их использования и возможности изменения настроек файлов cookie можно найти в Политике конфиденциальности.
Нажимая кнопку ПРИНЯТЬ ВСЕ, вы соглашаетесь на использование технологий, таких как файлы cookie, и обработку Hotel Robert's Port Żegluga Pasażerska Mikołajki Robert Śliwiński, Stare Sady 4, 11-730, Mikołajki ваших личных данных, собранных в Интернете, таких как IP-адреса и идентификаторы файлов cookie, в маркетинговых целях (включая автоматически сопоставлять объявления с вашими интересами и оценивать их эффективность). Вы можете изменить настройки файлов cookie в Политике конфиденциальности.

Управление настройками конфиденциальности
Файлы cookie, необходимые для функционирования Сайта

Файлы cookie, необходимые для работы сервисов, доступных на веб-сайте, позволяющие просматривать предложения, делать резервирование, поддерживать механизмы безопасности, в том числе: аутентификацию пользователей и обнаружение злоупотреблений.

Аналитические файлы cookie

Файлы cookie позволяют собирать информацию о том, как пользователь использует веб-сайт, чтобы оптимизировать его работу и адаптировать его к ожиданиям пользователя.

Маркетинговые файлы cookie

Файлы cookie, позволяющие отображать маркетинговый контент с учетом предпочтений пользователя и направлять ему уведомления о маркетинговых предложениях, соответствующих его интересам, включая информацию о продуктах и услугах администратора Сайта и третьих лиц.

Ваши настройки еще не сохранены