Hotel Robert's Port ****, Mikołajki
Hotel Robert's Port
Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej

Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej

Gwarancja najniższej ceny!
19 Marzec 2024
20 Marzec 2024
  1. Hotel Robert's Port
  2. Hotel
  3. Aktualności z hotelu na Mazurach
  4. Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej
06. 2. 2020

Trudno przyrządzić pieczoną kaczkę w wyjątkowy sposób, tak by wydobyć z niej to, co dobrze znane i lubiane, a jednocześnie zaskoczyć kubki smakowe nowymi doznaniami. To jak mówienie o miłości, kiedy zdaje się, że już wszystko na ten temat zostało powiedziane. Zadanie, choć niełatwe, jest jednak możliwe. Zdolny i kreatywny twórca z pewnością wyjdzie obronną ręką, gdy sięga po tzw. „klasyka” i nadaje mu nowy charakter. Cieszymy się więc, że mamy szefa kuchni gotowego na takie wyzwania. Paweł Szydlik łączy mazurskie receptury z nowoczesnym podejściem do gotowania. Naszym zdaniem doskonale mu to wychodzi, ale nikt nie musi nam wierzyć na słowo. Efekty kulinarnej pasji i doświadczenia najlepiej ocenić osobiście. Serdecznie do tego zachęcamy!

Nowe smaki w Restauracji Żeglarskiej

Jak wiemy, rutyna nie służy związkom. To cichy, bardzo powolny, ale skuteczny zabójca niejednej relacji. Można to odnieść również do gotowania i radości z jedzenia.  Nie wolno dopuścić, by w kuchni zawitała szarość i... nuda. Pragniemy więc zmieniać, sprawdzać i odkrywać! Nowości to jakieś ryzyko, niepewność, lęk przed niepowodzeniem. Ale to także ogromna satysfakcja z podjęcia próby, niesamowita przygoda i niepohamowany zachwyt, gdy to „nowe” okaże się tak cudowne!

Regionalnie, naturalnie, smacznie

W menu Restauracji Żeglarskiej pojawiły się nowe dania, które ukazują nam regionalne, tradycyjne smaki w unowocześnionej formie. Jeśli masz ochotę poznać inne oblicza doskonale znanych potraw, to koniecznie zaplanuj wieczór w restauracji a’la carte Hotelu Robert’s Port. Nasz śledź, kurczak, dziczyzna lub zrazy mogą się okazać czymś wyśmienicie wykraczającym poza dotychczasowe doświadczenia z uwielbianymi daniami. Warto dodać, że wszystkie przyprawy i dodatki są naturalne. Paweł Szydlik ma własne receptury na aromatyczne oliwy, wykorzystuje swój susz i przetwarza jesienne dary natury na weki.

Odrobina Europy

Wśród potraw są te, w których bardziej czuć wpływy kuchni europejskiej. Nowa karta zawiera m.in. włoskie linguini z papryczką peperoni, pomidorami koktajlowymi, rukolą i czosnkiem. Nawet w tym daniu nie brakuje jednak akcentu mazurskiego – są to szyjki rakowe i ser regionalny. Weganom na pewno spodoba się sałata z kaszą bulgur i takimi dodatkami jak ciecierzyca, tofu, papryka, pestki dyni i słonecznika oraz dresing bazyliowy.

Troje wybranych bohaterów nowej karty

Mus z dziczyzny

– o wyjątkowym smaku tej przystawki decydują przede wszystkim wysokiej jakości produkty pochodzące z regionu. Mus przypominać ma francuskie smarowidło – pâté. Sezonowe dodatki to konfitura żurawinowa, dynia, emulsja z jarmużu i pietruszki.

Kaczka

– wolno pieczona we własnym tłuszczu, dzięki czemu zyskuje soczystość i kruchość. Sos to połączenie czekolady i demi glace, a więc bazy uzyskiwanej z kości wołowych – najpierw palonych, następnie gotowanych w wywarze warzywnym. Kaczce towarzyszy puree z czerwonej kapusty, ziemniak konfitowany i zblanszowana, młoda marchewka.

Zrazy z dzika

– przygotowywane zgodnie z tradycją na bazie lokalnych produktów. Kasza gryczana – najpierw prażona, następnie gotowana – doprawiona jest aromatycznym, wędzonym boczkiem i majerankiem. Dodatki to sos grzybowy i marynowany burak. Mazurski przepis przełamany jest chętnie wykorzystywanym we współczesnej gastronomii chipsem z topinamburu (zwanym inaczej słonecznikiem bulwiastym).

3 wybrane dania

 

Paweł Szydlik zapowiada jeszcze silniejszą fuzję smaków mazurskich i europejskich, a wszystko w oparciu o produkty od lokalnych producentów. Z niecierpliwością czekamy na sos holenderski i bezy przygotowane na bazie jajek z ekologicznych gospodarstw.

Serdecznie zapraszamy na kulinarny rejs w Restauracji Żeglarskiej codziennie w godz. 12:00 - 22:00. Pełne menu znaleźć można na stronie: https://www.hotel-port.pl/kuchnia/menu-restauracyjne.

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Hotel Robert's Port Żegluga Pasażerska Mikołajki Robert Śliwiński, Stare Sady 4, 11-730, Mikołajki , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane